суботу, 3 червня 2017 р.

Міжнародний оперний open air фестиваль –«OPERAFEST-TULCHYN»

Міжнародний оперний open air фестиваль –«OPERAFEST-TULCHY
   
4-5 червня 2017 року

Палац Потоцьких, м. Тульчин Вінницької області

Початок денних вистав – о 18:00.

Початок вечірніх вистав – о 21:00.

Вхід вільний.


4-5 червня у легендарному «подільському Версалі» - Палаці Потоцьких у Тульчині - вперше в Україні пройде Міжнародний оперний фестиваль у форматі open air’у.


√ Музичні прем’єри від українських і європейських зірок опери.
√ Сучасні й цікаві арт-простори та спеціальна нічна програма «Привиди старого замку» для молоді.
√ Відродження унікального туристичного місця України.
√ Повернення колишньої слави Палацу Потоцьких, який у XVIII столітті був епіцентром оперних вистав, і безпосередньо Тульчину – містечку, у якому мріяв побувати Пушкін, і яке, будучи південною столицею декабристів,  стало натхненням для цілої низки видатних митців та особистостей: Миколи Леонтовича та Кирила Стеценка, Івана Котляревського і Павла Тичини, Олександра Суворова, Павла Пестеля, Станіслава Потоцького та багатьох інших.

«OPERAFEST-TULCHYN» - видатна мистецька подія року культурного життя не лише Вінниччини, а й – України!

Історія і культура. Оперний спів і надпопулярні нині мюзикли. Класика і сміливі сучасні експерименти. Світові хіти і українські прем’єри. Туризм і відродження занедбаних культурних спадщин України.

Фестиваль має цілу низку «родзинок», завдяки чому буде цікавий максимальній кількості глядачів, різних за віком і уподобаннями: від шанувальників високого мистецтва до істориків і затятих туристів, від старшого покоління до ласої на нові враження молоді і всіх, хто просто хоче провести цікавий вікенд.

Девіз фестивалю: «Поїхали за враженнями!» - якнайкраще відображає його мету - стати щорічним місцем незабутніх відкриттів для українців та гостей нашої країни.

Вхід на фестиваль – безкоштовний! А тому відкрити все розмаїття опери в унікальній атмосфері – на території прекрасного парку Палацу Потоцьких – зможуть всі бажаючі!

Більше 300 артистів і ексклюзивні прем’єри!

Два дні грандіозних концертів і постановок під відкритим небом гостям фестивалю подарують більше 300 професійних артистів:
  • 3 симфонічні оркестри з Києва, Львова та Вінниці, 
  • два хорові колективи зі Львова та академічний камерний хор «Вінниця», 
  • солісти оперної сцени України, Італії, Німеччини, Польщі та Чехії, 
  • маестро-диригенти з Німеччини, США, Польщі та України. 
Вперше в Україні буде показана концертна версія всесвітньовідомого мюзиклу Джима Стеймана «Танець вампірів» - фестиваль «OPERAFEST-TULCHYN» отримав ексклюзивне право на єдине виконання постановки мюзиклу в Україні.

Також глядачі побачать кращі українські і знамениті опери європейських столиць:
  • концертну постановку «Кармен» Жоржа Бізе, 
  • проект «Гала опера» з кращих арій німецьких, італійських і українських композиторів, 
  • концертну версію одного з найкасовіших мюзиклів світу – «Привид опери» Ендрю Ллойда-Веббера, 
  • допрем’єрну презентацію окремих номерів опери «Алкід» Дмитра Бортнянського, 
  • прем’єру року – епатажну, сміливу і мегасучасну українсько-італійську постановку найвеселішої опери Джоаккіно Россіні «Пробний камінь», яка після світової прем’єри 205 років тому спричинила справжній фурор у «Ла Скала», 
  • до 140-річчя від дня народження Миколи Леонтовича – казкову оперу-феєрію «На русалчин Великдень», якою особисто буде диригувати 78-річний український класик, композитор Мирослав Скорик, який дописав незавершену оперу 40 років тому. 
Під час концертів на території фестивалю всіх гостей чекатимуть додаткові сюрпризи: виставка, присвячена історії світової та української опери, майстер-класи, костюмерні та різноманітні селфі-зони.

Глядачі зможуть сфотографуватися з відомими обличчями оперної сцени і відчути себе «учасником» «Весілля Фігаро» та інших оперних хітів.

Дресс-код фестивалю – одяг XVII-XIX століть і бажання вражень!

Також у перший фестивальний день, 4 червня, о 23:00 розпочнеться спеціальна нічна програма для молоді «Привиди старого замку».

Відбудеться кінопоказ культової голлівудської стрічки 2004 року «Привид опери», у стінах Палацу пройде інтерактивна нічна програма «Привиди старого замку», а шукачі пригод навіть зможуть заночувати у наметах на території Палацу Потоцьких (для участі у цій програмі необхідно попередньо звернутись до інфо-центру фестивалю).

Повернення минулої слави Палацу Потоцьких і Тульчину

Для додаткового створення особливої атмосфери місцем проведення фестивалю обрано одне з Семи чудес Вінниччини – знаменитий Палац Потоцьких, який свого часу називали «прикордонним» або «подільським Версалем».

Збудований у 1785 році за проектом французького архітектора Жозефа Лакруа Палац Потоцьких, крім своєї краси, має зручне місце розташування – всього година їзди з Вінниці і ви на місці!
Саме тут граф Станіслав Потоцький обвінчався з коханою Софією, для якої потім в Умані побудував славнозвісну «Софіївку».

У XVIII-XIX столітті Палац Потоцьких у Тульчині вирувало бурхливе культурне життя. У Палаці був власний симфонічний оркестр, оперна і балетна трупи, тому кожного року тут відбувалися прем’єрні постановки опер, пишні бали, маскаради і концерти, які відвідували перші особи того часу, включаючи польського короля Станіслава-Августа.

– Дуже символічно, що саме зараз Палац Потоцьких, який має таку славетну історію, отримує шанс відродитися і заявити про себе не тільки на всю Україну, а й – світ! - зазначає арт-директор «OPERAFEST-TULCHYN», радник міністра культури України Ірина Френкель. – Ми щиро сподіваємося, що така непересічна подія, як Міжнародний open air оперний фестиваль, приверне увагу максимальної кількості людей і завдяки цьому стане можливою реконструкція Палацу Потоцьких, яка розпочалась ще 42 роки тому, у 1975 році, але донині так і не завершена.

Безпека, максимальний комфорт і «чартерна програма» на «OPERAFEST-TULCHY
4-5 червня на території фестивалю «OPERAFEST-TULCHYN» будуть працювати кафе, зони відпочинку з туалетами і вся інфраструктура, необхідна для комфортного перебування відвідувачів.

Безпеку на фестивалі будуть забезпечувати патрульні тульчинської та вінницької поліції.
Зусиллями організаторів окреслені місця для паркування тих, хто приїде на фестиваль власним транспортом, а для забезпечення максимального комфорту запущено спеціальну «чартерну  програму» з Вінниці.

У дні фестивалю, 4-5 червня, зручні й сучасні великі автобуси будуть курсувати* з вулиці Чехова (кінцева зупинка тролейбусів № 10 і № 2, біля гіпермаркету «Грош»):

для бажаючих потрапити на денні вистави – о 16.00 (повернення у Вінницю - о 21.45);

для бажаючих потрапити на вечірні вистави – о 18.00 (повернення у Вінницю – о 00.45);

також є варіанти приїзду на цілий день (виїзд о 16.00, повернення у Вінницю о 00.45).

Вартість проїзду – 150 гривень. Придбати чартерні електронні квитки можна до 2 червня.

Всі учасники «чартерних рейсів» гарантовано отримають місця у партерній зоні фестивалю.

*Перевезення здійснюється Подільським туристичним центром.
Ліцензія - серія АВ № 616926, видана 11.04.2012 року Міністерством транспорту та зв’язку України.

Вичерпну інформацію про фестиваль, кожну виставу та «чартерні програми» з Вінниці глядачі можуть отримати:

1) подзвонивши в інформаційний центр «OPERAFEST-TULCHYN», який відкрито у центрі Вінниці – у обласній бібліотеці імені Тімірязєва (вул. Соборна, 73), за телефоном: (0432)690-025, (073)36-90-025, (098)54-76-909, який працює без вихідних з 9.00 до 21.00;

2) на сайті онлайн-бронювання чартерних квитків – bilet.vn.ua;

3) у касах «Афіша Вінниці», що працюють у ТСК «Магігранд», ТЦ  «Петроцентр» та Вінницькій обласній філармонії;

4) у Подільському туристичному центрі, який працює у центрі міста у Вінницькій Вежі (вул. М. Оводова, 20);

5) на сайті фестивалю operafest-tulchyn.blogspot.com;

6) у офіційних групах фестивалю у соцмережах: facebook.com/operafest-tulchyn 

Німецький досвід

Оперний open air фестиваль є інструментом для відродження туристичного потенціалу міста Тульчин і знаменитого Палацу Потоцьких.

Подібні успішні приклади є у Європі. Наприклад, вже багато років у Східній Німеччині щороку проходить оперний open air фестиваль у Райнсберзькому палаці.

У 1990-х роках, після падіння Берлінської стіни і остаточної демілітаризації міст колишньої НДР, у місті Райнсберг було 100-відсоткове безробіття і більше 10 мільйонів євро боргів.

Саме оперний фестиваль допоміг місту не просто ожити, а прийти до процвітання.

За 10 років проведення фестивалю у місті збудовано 16 готелів і більше 18 ресторанів.

За рік 8 тисяч мешканців обслуговують 500 тисяч офіційно зареєстрованих туристів.

Культура стала поштовхом не тільки для розвитку бізнесу, а й дотичних туристичних напрямків. Оточений красивими озерами Райнсберг став «оазисом» для рибалок і визнаний «Краєм морозива» - щороку місто виробляє 365 унікальних сортів морозива і заробляє чимало коштів у власний бюджет завдяки розвитку риболовецького туризму, який у Німеччині є ліцензованим.

Оперний фестиваль у Райнсберзі є настільки престижним, що щороку його відвідують провідні європейські політики, зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель.

А завдяки здобутому авторитету і популярності мерії вдалося отримати кошти на реконструкцію Палацу.

Досвід німецького фестивалю є натхненням для відродження тульчинського Палацу Потоцьких, який був одним із найвеличніших маєтків Європи на початку XVIII століття.



Міжнародний оперний фестиваль «OPERAFEST TULCHYN» відбувається за підтримки народного депутата України Миколи Кучера, голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія та Міністерства культури України. 

Меценат фестивалю – Герой України, засновник холдингу «Миронівський хлібопродукт» Юрій Косюк.

Генеральний партнер фестивалю – «Миронівський хлібопродукт» - провідна компанія України, яка вже 20 років дарує українським споживачам найкращу якість продукції, яку представляють такі відомі бренди, як «Наша Ряба», «Легко», «Бащинський», ТМ « Qualiko ».


Партнери фестивалю: Італійський культурний інститут, Тульчинська районна державна адміністрація, Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва



Співорганізатори – Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля, Подільський туристичний центр, компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ».



Генеральний інформаційний партнер – RIA .




Немає коментарів:

Дописати коментар