вівторок, 22 серпня 2017 р.

«Доки не зміниться свідомість людей — не з’явиться відповідальність»

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій — про пріоритети розвитку регіону і розвиток бізнесу через культурну революцію

«МИ ПРИДУМАЛИ СВІЙ «АЙФОН» НА ПРИКЛАДІ ОПЕРНОГО ФЕСТИВАЛЮ У ТУЛЬЧИНІ»

— Не можу не згадати про Міжнародний оперний фестиваль «OPERAFEST-TULCHYN», який вже називають подією року. Головним його ініціатором директор фестивалю Ірина Френкель назвала вас, сказавши, що саме губернатор виступив з ідеєю «прокачати» Тульчин і показати, як через культуру можна піднімати економіку навіть у маленьких містах. На вашу думку, як фестиваль допоміг Тульчину?
 

— Ми придумали свій «айфон» на прикладі оперного фестивалю у Тульчині, бо палац Потоцьких треба було рятувати. Традиційні заяви, звернення не діяли, ми шукали нові шляхи і способи.

Вивчивши досвід Німеччини, Британії і Польщі, зрозуміли, що потрібна культурна революція. Мене постійно дивувало, що у нас культура фінансується за залишковим принципом. І коли починають говорити про культуру, то в першу чергу гроші закладають на зарплати. Так не повинно бути. І Тульчин показав, що, вкладаючи гроші в культурні проекти, можна отримати гарний економічний результат. І дуже важливо, щоб він дав поштовх до продукування подібних культурних ініціатив в інших громадах, бо Тульчин вже виграв. На фестивалі за загальними підрахунками було 15 тисяч відвідувачів. Завдяки цьому активізувався бізнес, зокрема готельно-ресторанний. Місто почало змінюватися.

Ми запросили на фестиваль потенційних інвесторів, які висловили зацікавленість у тому, щоб вкласти кошти в організацію другого фестивалю, підготовка до якого вже розпочалася. Будемо step by step працювати над тим, щоб зберегти і реконструювати палац Потоцьких. Окреме питання — це напівзруйноване приміщення лівого флігеля. Воно потребує капітальних вкладень. Тому плануємо віддати його в оренду і створити там готельний комплекс або художню майстерню. Будемо йти по тому ж шляху, що і Польща. Іншого способу зберегти культурну спадщину я не бачу. 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар