неділю, 20 травня 2018 р.

Музей-квартира М. Леонтовича


В грудні 1977 року з нагоди 100-річчя з дня народження видатного українського композитора, диригента, фундатора українського хорового співу М. Д. Леонтовича в м. Тульчин відкрито музей-квартиру М. Д. Леонтовича. Микола Дмитрович викладав у єпархіальному жіночому училищі в Тульчині, організував Тульчинську хорову капелу. Фотографії, особисті речі, книги і картини, представлені в музеї розповідають про автора понад 150 обробок народних пісень, великої кількості церковних літургій, псалмів, молебнів.


Донька композитора Галина Леонтович зберегла та передала музею багато речей батька.

Особливо унікальним є фортепіано композитора. Ось як згадує про це Галина Леонтович: « Ось за ним у сувору зиму сидів у голоді і холоді батько. Закутає ноги ковдрою, хукає на пальці і грає, грає, наче не помічає жорстокої дійсності. Для нього існувала тільки музика. Мама створила максимальні умови для його творчого спокою і настрою. Вона, очевидно розуміла, ким є і ким залишається Леонтович для України..».

У затишних кімнатах – камертон, диригентська паличка та особисті речі Леонтовича, диван робочий стіл, бюст відомого українського скульптора Галини Кальченко, дорожній чемодан, письмовий стіл та інші речі композитора.

Унікальним експонатом музею є диван, на якому провів свою останню ніч композитор.

Особливу увагу відведено в експозиції музею його творчій діяльності в місцевому єпархіальному жіночому училищі де композитор викладав співи – фото випускників училища, особисті речі учениць єпархіального училища та подарунки, які були подаровані дорогому вчителю.

Меморіальні кімнати прикрашають художні картини Вікторії Леонтович.

В музеї завжди людно – масові заходи, творчі зустрічі, ювілеї композитора, екскурсії є повсякденною творчою практикою для працівників музею.


МУЗЕЙ – КВАРТИРА  МИКОЛИ ДМИТРОВИЧА ЛЕОНТОВИЧА

Немає коментарів:

Дописати коментар