вівторок, 4 червня 2019 р.

III міжнародний оперний open air фестиваль OPERAFEST TULCHYN

 III міжнародний оперний open air фестиваль OPERAFEST TULCHYN

4-9 червня 2019 року
Палац Потоцьких, м. Тульчин Вінницької області
Вхід на територію фестивалю - вільний


Сюрпризи концертної програми-2019


На концертах та виставах OPERAFEST TULCHYN-2019 прозвучать опери українською, італійською, німецькою, французькою, польською, іспанською та англійською мовами.

Загалом глядачі почують найкращі твори 27 геніальних композиторів усіх часів: 

П'єтро Масканьї, Джакомо Пуччіні, Франца фон Зуппе, Франческо Чілеа, Еріха Вольфганга Корнгольда, Каміля Сен-Санса, Лео Деліба, Жака Оффенбаха, Роберта Шумана, Станіслава Монюшко, Цезаря Пуні, Джима Стейнмана, Фікрета Амірова, Астора П’яццолли, Карлоса Елета Альмарана, Карлоса Гарделя, Херардо Родрігеса, Антоніо Естевеза, Юрія Шевченка, Ярослава Барнича, Жанни і Левка Колодуб, Юрія Власенка, Елісео Гренета, Мойзеса Сімонса, Ніколая Драніцина, Лучо Бермудеса.

4 червня о 17.00 KIDS OPERAFEST відкриє казкова опера «Король Дроздобород» у виконанні Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва. 

Поставлена за мотивами однойменної казки Братів Грімм, саме ця постановка за результатами найпрестижнішої театральної премії України «Київська пектораль» була визнана «Кращою дитячою виставою» 2018 року!

Виконана напрочуд красивою українською мовою і створена за законами сучасного глядацького сприйняття, ця видовищна й феєрично-театральна опера захоплює неповторним сценічним драйвом, буйними барвами декорацій і фантазійних костюмів, що переносять глядача до казкової країни добра і див!

Окрема насолода для меломанів – чудова музика Юрія Шевченка у виконанні харизматичних співаків-акторів, хору та симфонічного оркестру! Композитор надав сучасного звучання класичному оперному жанру у аріях-хітах, пізнаваних лейтмотивах, хорах, ансамблях, дуетах і навіть включив до партитури «оперний…реп».

Цікава для перегляду усією родиною, вистава «Король Дроздобород» подарує і дітям, і батькам незабутні емоції та відчуття справжньої казки – веселої, дотепної, сучасної і дуже доброї.

Режисер-постановник – Дмитро Тодорюк. Диригент-постановник – лауреат міжнародного конкурсу Сергій Голубничий.

О 20.00 на головній сцені фестивалю оживе чарівний світ Disney та легендарних мультфільмів-шедеврів, на яких виросло не одне покоління.

Вперше в Україні солісти Disney Entertainment презентують унікальний концерт-шоу «Colours of the wind»!

Всі улюблені пісні з мультфільмів «Король Лев», «Красуня і чудовисько», «Попелюшка», «Покахонтас», «Книга джунглів», «Бембі», «Піноккіо», «Тарзан», «Аладдін», «Принцеса і жаба», «Холодне серце» та багатьох інших почуємо у виконанні американських співаків Дрю Таблака, Коннора Сміта та Лаури Елсі Дікінсон, які вже багато років озвучують нові роботи компанії Disney, а також Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії та Академічного камерного хору «Глорія». 

А вже о 21.30 не пропустіть захоплююче вогняне шоу від фіналістів «Україна має талант» EAST FIRE show (м. Харків).

5 червня о 17.00 глядачів KIDS OPERAFEST чекає сповнений надзвичайних пригод, дотепних жартів і чудових джазових мелодій, яскравий мюзикл «Пригоди Гекльберрі Фінна»!

Про справжню дружбу, любов і те, що у будь-яких складних ситуаціях не можна втрачати віру в добро та справедливість!

Поставлений за мотивами одного з найвідоміших творів Марка Твена, яким вже понад 100 років зачитуються і захоплюються кілька поколінь молоді по всьому світу, мюзикл Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва зазвучить українською мовою. Окрім захоплюючого сюжету, нас чекає органічне поєднання музичних і розмовних сцен, пластичне вирішення, динамізм і яскрава театральність, класичні американські мелодії у чудовому джазовому аранжуванні, запальні танці і навіть циркові номери з акробатикою. 

Мюзикл режисера Віталія Пальчикова є традиційним бродвейським варіантом, тож готуйтесь до дійсно неймовірних емоцій! Диригент-постановник – лауреат міжнародного конкурсу Сергій Голубничий.

7 червня о 19.00 GRAND OPERAFEST TULCHYN відкриє грандіозний концерт «Гала-Опера» та прем’єра всесвітньовідомої оперної ораторії Роберта Шумана «Рай і Пері».

Найкращі арії з легендарних опер «Богема», «Лакме», «Казки Гофмана», «Тоска», «Самсон і Даліла», «Адріана Лекуврер», «Сільська честь», «Мертве місто» та «Легка кавалерія» почуємо у виконанні лауреатів міжнародних конкурсів Людмили Осташ (сопрано), Лілії Нікітчук (альт), Сергія Кутепова (тенор) та Юрія Гадзецького (баритон).

А от солістами дивовижної ораторії «Рай і Пері» стануть зірки німецької опери Стефі Леманн та Мартін Латтку. Спільно з Академічним симфонічним оркестром Львівської національної філармонії та Академічним галицьким хором вони представлять фантастичну історію кохання Пері, яка за перською міфологією, є чарівною істотою в образі прекрасної крилатої жінки, котра оберігає людей від злих духів… Диригент - заслужений діяч мистецтв України Володимир Сивохіп. 

О 22.00 глядачів чекає оперета у стилі «українського танго» «Гуцулка Ксеня», яку у 1938 році за мотивами однойменної пісні написав знаменитий український композитор Ярослав Барнич. 

У полоні прекрасної музики, сплетінь захопливого сюжету та блискучої гри артистів оперета здивує своєю сучасністю та простотою, близьким і зрозумілим українським контекстом, у якому кожен із присутніх у повній мірі відчує себе справжнім учасником цієї неймовірної феєрії.

Захоплюючий сюжет і веселі діалоги будуть доповнені колоритною музикою з елементами коломийок у виконанні Академічного симфонічного оркестру Хмельницької обласної філармонії, а також масштабними танцювальними постановками балету і хору Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля».

Диригент-постановник - Олександр Драган. Режисер-постановник - Богдана Латчук.

З 00.15 до 2.00 вражати усіх буде неординарна нічна програма.

У першому відділені вперше на OPERAFEST TULCHYN буде презентовано унікальний жанр, який сьогодні переживає пік популярності – хорове шоу. 

Жодної статики! 

Постійний рух і запальні латиноамериканські ритми у спокусливій інтерпретації артистів хору та головного хормейстера театру Анжели Масленнікової!

В оригінальній постановці «Тропічний карнавал» головного режисера Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва Оксани Тараненко прозвучать твори Антоніо Естевеза, Юрія Власенка, Елісео Гренета, Мойзеса Сімонса, Ніколая Драніцина, Лучо Бермудеса, а також блискавична сцена «Імітація зливи».

Під час другого відділення готуйте серця до максимальної чуттєвості і романтики!

Виняткової краси балет «Історії у стилі танго» вночі під відкритим небом поруч із Палацом Потоцьким… Видовище буде незабутнє!

Танго – це щира розмова самотніх сердець, таємниця, яку танцюють двоє… 

Вперше – на пуантах!

Безмежно талановитий танцівник і постановник Артем Шошин створив неймовірно вишукану та спокусливу балетну постановку про чотири доленосні історії, в кожній з яких самотні серця шукають близького собі співбесідника у подорожі по життю… 

Шалений вир пристрастей і кохання із надзвичайною музикою Астора П’яццолли, Карлоса Елета Альмарана, Карлоса Гарделя, Херардо Родрігеса!

Побачимо найкращих танцівників балету, почуємо народного артист України, дипломанта міжнародного конкурсу «Astor Piazzolla» В’ячеслава Самофалова (акордеон), лауреата міжнародного та всеукраїнського конкурсів Дмитра Фощанка (тенор), артистів хору та оркестру. 

Музичний керівник постановки і диригент – Ділявер Осман. Художній керівник проекту – Оксана Тараненко.

8 червня о 18.00 відбудеться єдиний показ в Україні прем’єри опери «Straszny dwór» всесвітньовідомої Польської Королівської опери. 

«Straszny dwór» вважається кращою оперою Станіслава Монюшко і кращим польським твором XIX століття. 

Нову грандіозну постановку очільник Polską Operę Królewską, знаменитий польський режисер Ришард Перит створив на стику двох знакових подій для Польщі – святкування 100-річчя відродження незалежності Польщі та роком Станіслава Монюшко, який постановою Сейму оголошено 2019 рік.

За настроєм опера глибоко патріотична і водночас весела. Хоча сама історія твору була зовсім нерадісною. Після світової прем’єри у вересні 1865 року пройшло всього три покази і, попри захоплений прийом глядачів, царська цензура оперу заборонила, розгледівши у лібрето й музиці занадто багато «польськості». У цьому творі Монюшко створив не тільки ритми, характерні для польських танців, але й для ряду інших музичних засобів. У аріях і хорах є відсилання до польського фольклору й ліричних традицій романтичної пісні. Диригент - Давід Рунтц.

О 21.00 найсильніші емоції глядачам подарує дивовижний балет «Собор Паризької Богоматері» Харківського національного театру Cxid Opera.

Історики і літературознавці кажуть, що свій знаменитий роман Віктор Гюго написав, захищаючи готичний храм, який його сучасники хотіли перебудувати. Проте собор вистояв, і вже більше восьми з половиною століть продовжує залишатися одним з головних символів французької столиці. А герої одного з найпопулярніших у світі літературних бестселерів живуть третє століття, у тому числі й у балеті, поставленому ще у 1884 році на музику італійця Цезаря Пуні. 

У Харкові вперше історію про красуню Есмеральду і потворного, але щиросердного дзвонаря собору втілили на сцені видатні українські балетмейстери Павло Вірський та Микола Болотов у 1933 році. Хореографія балету на харківській сцені відтоді не раз змінювалася. 

Нинішня прем'єра - хореографічна версія народної артистки України Євгенії Хасянової, і теж на основі балетної класики. Втім, суть сюжету, розказаного Віктором Гюго, за ці десятиліття і навіть століття майже не змінилися. Тож глядачі, як і раніше, радітимуть зустрічі з перекладеною на танець історією кохання, яке виявилось міцнішим за кам'яні мури Собору Паризької Богоматері.

Диригент – лауреат міжнародних конкурсів, головний диригент Cxid Opera Дмитро Морозов.

О 00.15 у рамках нічної програми на прохання глядачів буде показано всесвітньовідомий мюзикл Джима Стейнмана «Танець вампірів». 

Однією з основних тем «Танцю вампірів» є мелодія хіта Бонні Тайлер «Total eclipse of a heart», відзначена премією «Греммі» у 1983 році. Композитор Джим Стейнман написав цю пісню як спогад про першу екранізацію «Дракули» і не зміг відмовити собі у задоволенні ввести її у театральну постановку про вампірів. Разом з тим у мюзиклі з дивовижною добірністю поєднані класика і рок. За визнанням Стейнмана, він «завжди був зачарований усім надприродним і сприймав рок як ідеальний засіб для досягнення цього». З першого показу у 1997 році і донині, «Танець вампірів» тріумфально крокує кращими сценами Європи. За 22 роки мюзикл побачили мільйони глядачів у Австрії, Німеччині, США, Японії, Угорщині, Польщі, Бельгії, Естонії. 

У 2017 році саме на фестивалі OPERAFEST TULCHYN вперше в Україні була показана унікальна концертна версія, у якій чудову музику доповнюють світлове шоу, креативні танцювальні і вогняні постановки.

9 червня о 18.00 не пропустіть один з найяскравіших і найкрасивіших балетів Схіd Opera «Тисяча й одна ніч»!

В основі лібрето - знамениті казки Шехерезади (зокрема, про пригоди Синдбада-мореплавця, про птаху Рухх, про Аладдіна і принцесу Будур, про Алі-Бабу і 40 розбійників).

Запальна східна музика і яскраві танці роблять неповторним балетний варіант стародавньої казки. Це історія про чисте, мудре і прекрасне кохання, наповнена почуттями, переживаннями, емоціями і не позбавлена частки гумору. 

Чарівна музика відомого азербайджанського композитора Фікрета Амірова зачаровує складною східною ритмікою, незвичайною наспівністю мелодій, класичною стрункістю. Цитуючи танцювальний фольклор арабських країн, балетмейстер майстерно перевела його на мову класичного балету. Казковий Схід, світ реальний і фантастичний, драматичні зіткнення й піднесені почуття, тонкий гумор і бешкетництво – все це складається в єдине святкове видовище, відзначене винятковою пластичною виразністю! Диригент - Дмитро Морозов. 

О 21.00 феєричним закриттям OPERAFEST TULCHYN-2019 стане показ грандіозного мюзиклу-шоу «Вогні Бродвею». У одній постановці ви побачите кращі номери найвідоміших мюзиклів світу з різних країн різних часів: «Кабаре», «Цілуй мене, Кет», «Граф Монте-Крісто», «Кішки», «Нотр Дам де Парі», «Привид опери», «Чикаго», «Скрипаль на даху», «Авансцена» та багато інших!

У масштабній постановці на одній сцені будуть найкращі солісти опери, балету, хору й великого симфонічного оркестру! 

А кожен номер вражатиме яскравими спецефектами і приголомшливими шоу-сюрпризами!

Диригент – Дмитро Морозов. Режисер-постановник – Армен Калоян.


Унікальні виставки у Палаці Потоцьких під час фестивалю


У дні проведення фестивалю, 4-9 червня, у «Подільському Версалі» можна буде побачити неймовірні картини, книги та витвори мистецтва, представлені на захоплюючих виставках, які підготували Вінницький обласний художній музей, Вінницький обласний краєзнавчий музей та Тульчинська ОТГ.

√ У «Золотій залі» глядачів чекає виставка картин «Потоцький» Вінницького обласного художнього музею,

√ у «Блакитній залі» - виставка робіт Григорія Зорика «Провінційні вельможі», 

√ у «Грецькій залі» - виставка робіт Подільського музею Тиманівка,

√ у «Літній гостинній» - експозиції «Міста і містечка Поділля кінця ХІХ початку ХХ століть» та «Театральні костюми»,

√ у залі Музею книги - виставка картин, пов’язаних із книгою, 

√ у «Вітальні» - виставки «Майстерня слов’янського ювеліру», «Копіарт», «Арт-студії», «Абетка від А до Я – майстер-класи з живопису», «Мала академія гончарства», «Кольчугоплетіння».

Немає коментарів:

Дописати коментар