четвер, 27 квітня 2017 р.

Трійкою коней по підземеллю

Їздив граф Потоцький на службу Божу. Тепер про магната нагадує лише напівзруйнований палац та занедбаний парк у Тульчині

Це нині кожен українець , мабуть, лише завдяки маслу «Тульчинка» знає, що є такий райцентр на Вінниччині – Тульчин. А ще ж кілька десятків років тому місто славилося рекордними врожаями колгоспу під головуванням Пилипа Желюка. Проте коли душа потребує харчу духовного, то в Тульчині на вас чекає несподівано поживне меню! Варто лише знайти когось із місцевих мешканців – а вони справжні фанати рідного міста і знають багато такого, що в книжках не написано, – і зможете посмакувати кожною хвилиною, проведеною тут.

Подільський Версаль

Польський історик Олександр Яблоновський у своїх «Жьрудлах дзейових» («Історичних джерелах») наводить дані від початку ХVІІ ст., де вперше зустрічається назва Тульчина. Перша згадка про нього в актах любельського трибуналу датується 10 травнем 1607 року, де йдеться про втікачів із містечка Косів та села Косівки до Нестервара – так тоді називався Тульчин. Є версія, що назва Нестервара походить від імен перших поселенців Нестера і Варки; річки Дністер і слова «вар», що означає місто. У наукових працях історика пізніше зустрічається документ, що новим власником Нестервара в 1609 році був Каліновський, який 15 серпня цього ж року перейменував місто на Тульчин.

Більше читайте тут:


Немає коментарів:

Дописати коментар