четвер, 27 квітня 2017 р.

Золоте озеро Потоцьких

З маєтком пов'язані численні легенди про сховане тут золото Потоцьких.


Граф Станіслав-Фелікс Потоцький у XVIII столітті був одним із найбагатших людей Європи. Свою резиденцію він розташував в українському містечку Тульчині, що на Вінниччині. З цим маєтком пов'язані численні легенди про сховане тут золото Потоцьких.

Таємне вінчання

Тульчин розташований у мальовничому куточку на правому березі річки Сільниця. Воно є адміністративним центром Тульчинського району. Нині в місті проживають 15,6 тис. мешканців.

Свою історію Тульчин веде від 1607 року, коли був уперше згаданий у письмових джерелах як польська фортеця Нестервар Брацлавського воєводства. Якщо рахувати від наведеної дати, районний центр можна вважати ювіляром – невдовзі має святкувати своє 400-ліття.

В 1720-ті роки Тульчин відійшов до Потоцьких у зв’язку з угасанням роду попередніх його власників – Калиновських. Потоцькі були визначними земельними магнатами. Їхні маєтки розташовувалися по всій правобережній Україні, в Краківському та Сандомирському воєводствах, а також на Брацлавщині – в Умані, Немирові, Тальному тощо

Справжньою віхою в історії Тульчина став 1775 рік, коли 23-літній граф Станіслав-Фелікс Потоцький вирішив перенести сюди свою резиденцію.

Такому рішенню передувала драматична історія. За кілька років перед цим граф познайомився з дочкою небагатого поміщика Комаровського – Гертрудою. Це була освічена, добре вихована, розумна й вродлива юнка. Вони почали зустрічатися, закохалися одне в одного, а невдовзі Гертруда завагітніла. Її батьки, аби зам'яти скандал, підбили Потоцького побратися. Відбулося таємне вінчання.

Більше читайте тут:

Немає коментарів:

Дописати коментар