понеділок, 14 травня 2018 р.

Брацлав


Доїжджаємо до багатого на історичні події і пам’ятки селища Брацлав, який свого часу був столицею Брацлавського воєводства Речі Посполитої, тобто фактично центром Східного Поділля. Брацлавська фортеця, що височіла на узбережжі Південного Бугу, відіграла неабияку роль у визвольній війні українського народу. 


Брацлав, як місто, виникло в далекому XIV столітті, про що нагадує жителям і гостям міста герб, встановлений при в’їзді з боку Немирова, з вибитою на ньому датою заснування. З 1566 року Брацлав стає адміністративно територіальною одиницею Великого князівства Литовського – центром Брацлавського воєводства. Гетьмани Іван Виговський, Юрій Хмельницький, Павло Тетеря, Петро Дорошенко, полковник Данило Нечай, кошовий отаман Іван Сірко – важко навіть перерахувати всіх історичних діячів, які в той чи інший спосіб були причетні до історії брацлавської фортеці. На жаль, до наших днів від неї не залишилось навіть руїн, однак сама лише погулянка схилами Південного Бугу допоможе уявити, якою була одна з найпотужніших фортифікаційних споруд тієї епохи.

В Брацлаві є й інші туристичні цікавинки: комплекс водяних млинів і пакгауз, пивоварний завод, збудований наприкінці ХІХ століття, який тривалий час перебував в запустінні, а згодом був відданий єврейській громаді для облаштування синагоги.

Перебуваючи у складі Археографічної комісії Тарас Шевченко проїжджав через містечко Брацлав і навколишні села. Дитячі роки видатної української письменниці Зінаїди Тулуб пройшли у Брацлаві.

А ще Брацлав відомий серед хасидів. Адже тут жив правнук засновника хасидизму цадик Нахман та похований найближчий послідовник і учень Нахмана – цадик Натан Штернгарц.

Немає коментарів:

Дописати коментар